• PERŠALIMAS

    SIMPTOMAI   • Čiaudulys, varvanti nosis, paburkusios gleivinės.   • Nestiprus gerklės ir ryklės skausmas, kai kada — nestiprus...

    skaityti
  • KIRMĖLĖS

    SIMPTOMAI   • Chroniškas viduriavimas, nepaaiškinami ūmūs alkio priepuoliai, svorio kritimas (juostinės kirmėlės).   • Įšangės...

    skaityti
  • KARŠČIAVIMAS

    SIMPTOMAI   • Aukštesnė nei +38° C kūno temperatūra.   • Prakaitavimas, paraudęs veidas.   • Sunkesniais atvejais krečia...

    skaityti
  • Hipercholesterolemija Hipercholesterolemija Lygos ir sindromai →   Pagrindinis →  

    Ligos pažeidžiamas organas ar kūno dalis

    Ligos dažniausiai pažeidžiami asmenys

    Ligos priežastys ir rizikos veiksniai

    Ligos hipercholesterolemijos riziką didina sekantys veiksniai:

    Ligos simptomai ir požymiai

    Ligos hipercholesterolemija patvirtinama ištyrus kraują ir nustačius cholesterolio koncentraciją > 5mmol/l. laikoma, jog cholesterolio kiekiui esant mažesniam kaip 6,5mmol/l yra nedidelė, nuo 6,5 iki 7,8mmol/l – vidutinė, ir virš 7,8mmol/l – didelė rizika išsivystyti aterosklerozei.

    Ligos prevencija

    Ligos esmė


    Apibūdinimas Hipercholesterolemija – tai cholesterolio kiekio kraujyje padidėjimas.


    Ligos pažeidžiamas organas ar kūno dalis

    Kaupdamasis kraujagyslių sienelėse cholesterolis sudaro aterosklerozines plokšteles, kurios siaurina kraujagyslių spindį ir gali sutrikdyti vieno ar kito organo kraujotaką (žr. „Aterosklerozė“).


    Ligos dažniausiai pažeidžiami asmenys

    Hipercholesterolemija dažniausiai nustatoma asmenims, nesaikingai naudojantiems riebius gyvulinius produktus.


    Ligos priežastys ir rizikos veiksniai

    Cholesterolis – į riebalus panaši medžiaga, įeinanti į ląstelių sienelių bei įvairių svarbių medžiagų (vitamino D, tulžies rūgščių, kt.) sudėtį. Nedideli jo kiekiai susidaro organizme, tačiau didžioji dalis gaunama su maistu. Jei cholesterolio gaunama daugiau negu reikia, jis lieka kraujyje nepanaudotas ir gali nusėsti ant kraujagyslių sienelių. Skiriama pirminė hipercholesterolemija, kaip savarankiška liga, ir antrinė, kuomet kartu pasireiškia vadinamas metabolinis sindromas (būdingas obuolio tipo pilvinis, nutukimas, riebalų apykaitos sutrikimas, padidėjęs kraujo spaudimas, atsparumas insulinui ar II tipo cukrinis diabetas).


    Ligos hipercholesterolemijos riziką didina sekantys veiksniai:

    - genetinis polinkis (ankstyva pradžia, hipercholesterolemija ar jos komplikacijos nustatytos šeimos nariams); - riebaus maisto, kuriame gausu sočiųjų riebalų rūgščių ir cholesterolio, vartojimas (šių medžiagų gausu gyvuliniuose riebaluose ir jų produktuose); - per mažas fizinis aktyvumas, nutukimas; - žalingi įpročiai (ypač rūkymas).


    Ligos simptomai ir požymiai

    Ilgą laiką padidėjęs cholesterolio kiekis gali niekaip nepasireikšti. Dažniausiai hipercholesterolemija nustatoma pavėluotai – jau išsivysčius aterosklerozei ir atsiradus komplikacijoms. Esant paveldimai hipercholesterolemijos formai aterosklerozė išsivysto labai anksti - dar jauname amžiuje gali ištikti miokardo infarktas ar insultas. Dėl didėlio cholesterolio kiekio, jis kaupiasi ne tik kraujagyslių sienelėse, bet ir įvairiuose kituose audiniuose. Susidaro būdingi sustorėjimai odoje (ksantomos), gelsvi riebalų susikaupimo židiniai akių vokuose (ksantelazmos), cholesterolis kaupiasi ir ragenoje bei kitose akies dalyse.


    Ligos hipercholesterolemija patvirtinama ištyrus kraują ir nustačius cholesterolio koncentraciją > 5mmol/l. laikoma, jog cholesterolio kiekiui esant mažesniam kaip 6,5mmol/l yra nedidelė, nuo 6,5 iki 7,8mmol/l – vidutinė, ir virš 7,8mmol/l – didelė rizika išsivystyti aterosklerozei.

    Gydymas 1. Nemedikamentinis: - rizikos faktorių šalinimas (didesnis fizinis aktyvumas, žalingų įpročių vengimas); - dieta: o vengti riebaus maisto - valgyti liesą mėsą, liesą pieną, lieso pieno produktus vištieną (be odos!), kalakutiena (be odos); o maistą virti, troškinti, o ne kepti aliejuje; o mažiau vartoti saldumynų; o naudoti daugiau vaisių ir daržovių – juose esantys antioksidantai stabdo aterosklerozės vystymąsi, skaidulinės medžiagos (jų gausu rupioje duonoje, kepiniuose su sėlenomis) skatina žarnyno veiklą, pektinai suriša cholesterolio turinčias tulžies rūgštis; o mėsą keisti į žuvį, naudoti žuvų taukus – juose, taip pat augaliniame (sojos, rapsų) aliejuje gausu α-linoinės rūgšties, teigiamai veikiančios riebalų apykaitą; o vartoti česnakus (bijantiems kvapo sukurta ir kapsulinė ekstrakto forma). 2. Medikamentinis (jei nepadeda nemedikamentinės priemonės): - statinai (slopina cholesterolio sintezę organizme); - fibratai (aktyvina riebalų skilimą); - tulžies rūgšties surišėjai (skatina jų pasišalinimą su išmatomis); - nikotino rūgštis (reguliuoja riebalų apykaitą).


    Ligos prevencija

    Norint išvengti cholesterolio kiekio kraujyje padidėjimo svarbu taisyklingai maitintis, daugiau judėti, vengti žalingų įpročių, gydyti gretutines ligas (arterinę hipertenziją, cukrinį diabetą).


    Ligos esmė

    1. Gelsvi riebalų susikaupimo židiniai akių vokuose. 2. Sustorėjimai odoje. 3. Įvairios lokalizacijos aterosklerozės sukelti klinikiniai požymiai.  

    Sveikatos katalogas
    Pasidalinkit savo sveikatingumo istorija!
    Mes paskelbsime Jūsų istorija, o Jus gausite dovanų!